Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Екологічна онлайн-конференція «Україна Еко Перетворення»

Екологічна онлайн-конференція «Україна Еко Перетворення»

30. 07. 2020


15 квітня – Громадський моніторинг повітря: можливості та міфи

18 квітня – Як використати процедуру ОВД для захисту прав громади на чисте та безпечне довкілля

20 квітня – Атмосферне повітря в Україні. Що відбувається?

22 квітня – Клімат, короновірус, економічка – як відновитися після пандемії

24 квітня – SMOG ALARM in Ukraine Впровадження громадських систем оповіщення населення

25 квітня – Як забруднення повітря впливає на здоров’я населення

29 квітня – ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАВО ДЛЯ КОЖНОГО

1 травня – BEAUTIFUL TROUBLE – вебінар про креативні форми активізму та захисту екологічних прав

7 травня – 7 ГРІХІВ у залученні волонтерів і волонтерок до діяльності вашої організації

11 травня – ЕКО АКТИВІЗМ IN UA Вебінар про ВЕЛИКІ та маленькі перемоги активних громадян

13 травня – ЗЕЛЕНІ НАСАДЖЕННЯ ДЛЯ КОЖНОГО МІСТА досвід SMART–управління зеленими насадженнями міста Біла Церква

15 травня – Як захистити право на чисте довкілля

16 травня – Аналіз результатів моніторингу повітря (Практикум)

20 травня – online ЕКО–ХАКАТОН ІДЕЙ для Стратегії міста Нікополь

 

5 червня, Учасники поділились своїм досвідом та знаннями з метою наближення довкілля в Україні до європейських вимог та стандартів життя. Подія стала завершальною подією «Econline Marathon», який розпочався 15 квітня 2020 серією вебінарів в довкільній тематиці.

Максим Сорока, еколог та технічний експерт проекту “Чисте повітря для України” підбив підсумки проекту «Econline Marathon», в рамках якого відбулося 18 цікавих вебінарів та зустрічей, де 612 учасників більше дізналися про проблематику довкілля та активізм, посилили спроможність відстоювати право на чисте довкілля.

Мартін Скальський директор чеської громадської організації Arnika – Центр підтримки громадян, розповів про кампанії громадян за чисте повітря в Чехії. Відсутність модернізації на промислових підприємствах, забруднення гірських районів та лісів навколо Чехії – привело до масових протестів молоді у 80-ті роки проти екологічного забруднення. Після демократичної революції та зміни влади, одним з ключових завдань уряду було покращення довкілля. За словами чеського експерта це вдалося завдяки декільком компонентам: доступ до екологічної інформації, участь громадськості у процесах прийняття рішень і тиск на владу, використання нових технології, залучення правових інструментів і зміна законодавства.

Яхим Бжезіна з Чеського гідрометеорологічного інституту (м.Брно) розповів про специфіку роботи державного моніторингу забруднення повітря в Чехії, автоматизоване програмне забезпечення, особливості роботи системи прогнозування і попередження населення. Під час обговорення проблематики здійснення моніторингу в Україні, Олексій Трелевський, ініціатор та керівник проекту EcoCity (Івано-Франківськ) запропонував чеському експерту в рамках експерименту провести калібровку станції громадського моніторингу Eco-city, провести референтні заміри на одному з стаціонарних постів в м.Брно.

Наталія Андрусевич, голова правління Ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” Resource and Analysis Center “Society and Environment”, координатор Робочої групи 5 “Енергетика, транспорт, довкілля та зміна клімату” Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС розповіла про результати дослідження – експертного аналізу Європейський зелений курс: можливості та загрози для України, основні політики і заходи курсу. Експертка розповіла про суть та ключові компоненти курсу у дев’яти сферах, зупинилась на рішеннях для політиків в Україні і необхідних заходах. Наголосила на меті курсу – кліматична нейтральна Європа до 2050 року. Акцентувала на роботі з громадянами, через тиск на на політиків.

Організатори подякували всім партнерам за активну участь, а особливо Досить труїти Кривий Ріг, Громадська організація “Міжнародна екологічна безпека”, ПРАВО Є, EcoCity і всі, хто виступав у ролі спікерів та учасників!

Захід відбувся в рамках реалізації проекту «Чисте повітря для України» у співпраці з чеською громадською організацією Arnika, яка фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми трансформаційної співпраці та американським фондом «National Endowment for Democracy».

Павліна Філіпповова (Aрніка): Вступ

 

Максим Сорока (Чисте повітря для України): Прехід до онлайн еко-активізму в Україні

 

Мартін Скальський (Aрніка): Громадянські кампанії та інструменти активізму за чисте повітря в Чехії

 

Яхим Бжезіна (м.Брно): Як виконують моніторинг забруднення повітря в Чехії

 

Долучайтесь, отримуйте та поширюйте екологічні знання та інструменти для впливу на місцеві політики у сфері довкілля!

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: