Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

“Ви хочете знати, чим ви дихаєте кожну секунду? Ваш голос теж має значення”, – закликає нова петиція щодо чистоти повітря в Україні

23. 10. 2020,

Ви будете спокійно їсти чи пити щось підозріле або, можливо, зіпсоване, не знаючи про його склад? Або ви захочете дізнатися більше інформації  і будете вимагати товар кращої якості? Обираючи товари в магазинах, ми бачимо інформацію, з чого вони зроблені та які хімічні речовини використані при виробництві. Так само нам має бути надана інформація про якість повітря та стан його забруднення, оскільки це сильно впливає на здоров’я нас та наших дітей. Проект «Чисте повітря» опублікував петицію, про надання громадянам можливості вимагати таку інформацію. Кожен може підтримати петицію поставивши свій підпис на сторінці: www.cleanair.org.ua/web/petition-ua 

«Склад будь-якого продукту та інформація про його виробника вказані на упаковці, тому ви можете швидко зрозуміти, що ви збираєтеся споживати. З повітрям, яким ми дихаємо щохвилини, інша ситуація – ми не маємо уявлення про його склад. Ми закликаємо державні органи влади та самоврядування забезпечити громадянам доступ до інформації про забруднення атмосферного повітря в наших містах», – пояснює Олена Шафранова, член комісії з подання петицій від неурядової організації «Право Е», розташованої в Кривому Розі, одного з найбільш забруднених промислових міст України. «Люди можуть приєднатися до нашої петиції в Інтернеті або завантажити лист для підписів і надіслати нам рукописні варіанти. Такі підписи цінніші згідно закону», – додає Шафранова.

Петиція звертається до представників Парламенту, Міністерства охорони навколишнього природного середовища та природних ресурсів, Міністерства охорони здоров’я, голів обласних державних адміністрацій, мерів та міських радників. Окрім відкриття доступу до інформації з державних систем моніторингу повітря, петиція вимагає запровадження відкритого реєстру дозволів на викиди, що видаються промисловим об’єктам, та оновлення процедур прийняття рішень щодо охорони навколишнього середовища.

«У Чехії одна урядова установа відповідає за моніторинг навколишнього середовища в цілій країні. Усі виміряні показники миттєво доступні в Інтернеті. Так, наприклад, журналісти можуть включати опцію попередження про смог до прогнозів погоди. Вирішення проблеми надзвичайного забруднення повітря в Україні неможливе без того, щоб державні органи відкрили доступ до інформації громадськості», – коментує Павліна Філіпповова з чеської громадської організації Arnika.

Будь-який громадянин України, який піклується про чистоту повітря, може підписати петицію в Інтернеті на веб-сайті CleanAir.org.ua. Веб-портал був розроблений в рамках проекту «Чисте повітря для України», який координується «Арнікою» та підтримується Програмою сприяння переходу Міністерства закордонних справ Чеської Республіки «Transition» та Національним фондом демократії, США. Головна особливість цього проекту – інформувати людей про забруднення повітря у своєму місті за допомогою EcoCity – мережі громадських станцій моніторингу повітря, встановлених у промислових регіонах Кривбасу та Донбасу.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: