Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Сєвєродонецьк: війна за здоров’я

Проблема забруднення повітря в місті Сєвєродонецьку та прилеглому до нього селищі Воєводівка пов’язана з діяльністю двох асфальтових заводів: ТОВ “Сєвєродонецький асфальтобетонний завод” і асфальтобетонний завод київського підприємства “Український шлях”. Перший завод розташований в 285 метрах від житлових будинків Сєвєродонецька, а другий в 100 метрах від житлових будинків селища Воєводівка, хоча згідно з нормами чинного законодавства, відстань повинна становити не менше 1000 метрів. 

 

Необхідна координація спільних дій

Хоча Азот, один з найбільших в Європі заводів з виробництва азотних і добрив, був закритий в результаті війни з Росією, жителі Сєвєродонецька та Воєводівки, як і раніше страждають від забруднення повітря. За попередніми розрахунками екологів, викиди забруднюючих речовин фенолу становлять майже 5 тон на місяць. Це пряма загроза здоров’ю для 562 жителів Воєводівки і для 120000 жителів Сєвєродонецька. Ініціативні групи мешканців, громадські активісти, державна екологічна інспекції в Луганській області та інші державні та місцеві органи та служби намагаються впливати на ситуацію різними способами: від судових позовів до акцій протесту. Але через нескоординованість дій і недостатню інформаційну підтримку, ці спроби не приводять до значних результатів.

Екологи кажуть, що виробництво здійснюється без обладнання для фільтрації викидів в навколишнє середовище. З огляду на цей факт Луганський окружний адмінсуд задовольнив вимогу екологів про припинення роботи Сєверодонецького асфальтобетонного заводу, а апеляційний суд підтвердив цю заборону. Разом з тим, керівництво мерії проблем не бачить і запевняє, що завод принесе місту тільки користь.

Що далі?

З метою консолідації зусиль місцевий кризовий медіа-центр проводить низьку заходів, об’єднуючи навколо проблеми забруднення повітря регіону експертів, представників влади, активістів та ініціативних городян. «Ми розуміємо цінність та важливість промислових підприємств – вони дають людям робочі місця, сплачують податки та покращити транспортну інфраструктуру,» – говорить Олена Ніжельська, керівник кризового медіа-центру Сіверський Донець. «Але ми не можемо дозволити цьому загрожувати здоров’ю жителів через високий рівень забруднення повітря в регіоні. Наша мета активізувати людей, шукати компромісні рішення, які будуть врахувати потреби всіх зацікавлених сторін та надалі забезпечать зменшення забруднення повітря».

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: