Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Українські еко-активісти створили мобільну станцію громадського моніторингу аналогів якої немає в Європі

30. 7. 2020,
Українські еко-активісти створили мобільну станцію громадського моніторингу аналогів якої немає в Європі
PHOTO: EcoCity

Команда розробників EcoCity за підтримки проекту Чисте повітря для України та чеської неурядової організації Arnika презентують унікальні мобільні станції моніторингу атмосферного повітря Sapphire-32. Станція не потребує стаціонарної фіксації, дозволяє цілодобово проводити незалежну оцінку якості атмосферного повітря в будь-якому місці за понад 15 параметрами. Sapphire-32 від EcoCity – це інноваційна розробка українських технічних експертів та винахідників, яка виведе на новий рівень адвокацію у сфері захисту прав громадян на чисте та безпечне повітря в Україні.

На думку науково-технічного радника проекту «Чисте повітря для України» Максима Сороки мобільність та автономність станції Sapphire-32 від EcoCity надають унікальну можливість оцінити якість та безпечність повітря в умовах надзвичайних та аварійних ситуацій, пожеж, несприятливих метеоумов та різкого погіршення якості повітря.

Ключовим розробником спеціального програмного забезпечення для станцій став 15-ти річний Дмитро Обухов, який зазначив, що мобільна станція Sapphire-32 – це унікальна українська розробка, що не має аналогів в Україні. Цей досвід можна поширити на проекти громадського моніторингу повітря по всьому світові.

Якість повітря тепер можна перевіряти за більш ніж 15 параметрами, а саме: дрібнодисперсний пил фракції РМ10, РМ2,5, чадний газ СО та вуглекислий газ СО2, діоксид нітрогену NO2, діохиду сірку SO2, формальдегід H2CO, аміак NH3, приземний озон O3, сумарні концентрації органічних сполук TVOC. Є можливість розширення переліку специфічних токсичних речовин та адорантів – ароматичних вуглеводнів DG, сірководню H2S та соляне кислоти HCl. Ці токсичні речовини  входять в пріоритетний перелік оцінювання якості повітря згідно з практиками Європейського Союзу та новим Порядком державного моніторингу в сфері охорони атмосферного повітря (ПКМУ від 14 серпня 2019 р № 827). Додатково мобільна станція дозволяє оцінювати рівень фізичного (параметричного)забруднення за показниками радіаційного фону, шумового забруднення та інтенсивності УФ-випромінювання.

Куратор проекту громадського моніторингу якості повітря EcoCity Олексій Трелевський зазначає, що мобільна конструкція дозволяє проводити оцінку якості повітря навіть у приміщеннях. «Ця станція оснащена електронним діалоговим табло, яке дозволяє дізнатися рівень забруднення атмосферного повітря тут і зараз – навіть в умовах відсутності підключення до мережі Інтернет. Всі покази сенсорів виводяться на дисплей у реальному часі, рахується середнє значення за 20 хвилин, надсилаються на сервер і записуються в пам’ять на самому пристрої, звідки їх можна вивантажити в вигляді CVS файлу для подальшого аналізу еко-активістами та експертами. Цим забезпечується багаторівневий захист даних, а модуль GPS дозволяє точно визначити час і місце моніторингу».

Вбудовані акумуляторні батареї підвищеної ємності дозволяють проводити моніторинг атмосферного повітря в польових умовах упродовж 48 годин, що  дозволяє одразу провести оцінку якості повітря і дослідити максимально разові та середньодобові концентрації.

У липні-серпні 5 перших прототипів мобільних станцій моніторингу повітря Sapphire-32 від EcoCity будуть передані для тестування та експлуатації еко-активістам та партнерам проекту «Чисте повітря для України» у Запоріжжя, Кривий Ріг, Дніпро, Харків та Краматорськ.

 

Презентація станцій Sapphire-32 відбудеться наживо 31 липня (п’ятниця) з 15:00 до 16:00 у форматі on-line конференції у ZOOM з трансляцією у Facebook. Для участі запрошується представники ЗМІ, громадськості, органів місцевого самоврядування, наукової та експертної спільноти. Реєстрація ЗМІ та гостей за посиланням: https://www.facebook.com/events/2735434270108642/

 

Для довідки:
«Чисте повітря для України» (https://cleanair.org.ua/) – це міжнародний проект, який з 2018 року реалізується спільними зусиллями чеської неурядової організації ARNIKA (https://english.arnika.org/) та громадських екологічних організацій коаліції «Кампанія за чисте повітря в містах Східної України». Ресурсно-фінансова підтримка реалізації проекту надана Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках TRANSITION Promotion Program та фунацією National Endowment for Democracy
EcoCity (https://eco-city.org.ua) – це соціальний екологічний проект та найбільша мережа громадського моніторингу якості повітря України. Цей проект з 2018 року реалізовується командою неприбуткової громадської організації «Free Arduino» за ресурсної та фінансової підтримки громадян, неприбуткових громадських організацій, незалежних партнерів і консультантів.

Експерти проекту:
Максим Сорока, науково-технічних радник проекту «Чисте повітря для України»,  +38 096 669 48 77
Олексій Трелевський, куратор громадського моніторингу якості повітря EcoCity, +38 099 087 03 01

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: