Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Жителі забруднених міст провели акцію з вимогою зменшити промислові викиди

2. 10. 2018,
Жителі забруднених міст провели акцію з вимогою зменшити промислові викиди
#ЯХочуДихати ФОТО: Elizabeth Kanievskaya / Досить труїти Кривий Ріг

29 вересня в Маріуполі, Запоріжжі та Кривому Розі тисячі людей взяли участь в екологічній акції під гаслом «Я хочу дихати». Люди вийшли на вулиці з вимогою до влади та промислових підприємств звернути увагу на екологічні проблеми міст і почати їх вирішувати. Під час мітингу всі небайдужі поставили підписи під вимогами до забруднювачів та органів державної влади.  

У Маріуполі Донецької області люди вийшли на вулиці з плакатами, у масках та респіраторах. Вони переконані, що місцева влада та державні органи влади не звертають уваги на екологічні проблеми міста та на викиди від металургійних заводів. Учасники акції збирали підписи під зверненням до холдингу Метінвест бізнесмена Рината Ахметова, Верховної Ради, Мінрегіону, Держекоінспекції та Мінприроди. Вони вимагають встановити фільтри на місцеві підприємства, газоаналізатори на джерела викидів, прийняти європейські нормативи гранично допустимої концентрації забруднюючих речовин, а також поліпшити умови праці для робітників. Аналогічні акції #ЯХочуДихати відбулись у Запоріжжі та Кривому Розі.

“Жоден протест, сам по собі, не може вирішити складну проблему забруднення в промисловому місті. Тільки постійний тиск на забруднювача, створення для нього умов, коли модернізувати буде дешевше, ніж платити штрафи в казну і відбілюватися від репутаційних втрат перед кредиторами, все це може допомогти змінити ситуацію. Тому всі разом рухаємося далі, шукаємо рішення, не стаємо пасивними і рано чи пізно над Маріуполем буде чисте повітря!”, – зазначає Максим Бородін, активіст та депутат Маріупольської міської ради (політичної партії “Сила людей”).

Акція #ЯХочуДихати також відбулась у Кривому Розі. Її ініціювала коаліція “Досить труїти Кривий Ріг” (ДТКР). “Мета акції – привернути увагу до проблем крупних промислових міст, жителі яких змушені дихати повітрям, в якому значно перевищена концентрація забруднюючих речовин. За гігієнічними показниками це фактично повітря робочої зони. Але працівники підприємств за роботу в таких умовах отримують пільги, компенсації, медичне і санаторне обслуговування. Решта мешканців наших міст таких доплат і пільг не мають. Тому була ініційована петиція до президента України визнати Маріуполь, Кривий Ріг та Запоріжжя зонами надзвичайної екологічної ситуації. В ході акції ми організували можливість он-лайн підписання такої петиції”, – говорить Анна Амбросова з коаліції ДТКР.

Україна страждає від одного з найвищих рівнів забруднення повітря в світі. Згідно з даними ВООЗ, щороку в Україні реєструється 60 000 смертей через цю проблему.

“Вже не один рік поспіль Запоріжжя, Кривий Ріг та Маріуполь входять у список міст з найбільш забрудненим повітрям. У цих промислових містах живе біля 2 мільйонів людей. Наша організація впевнена, що вимоги широкого екологічного фронту будуть почуті органами влади, які мають якомога швидше імплементувати директиви Європейського союзу про якість атмосферного повітря та промислові викиди та нарешті створити дієздатні органи екологічного контролю. Такі кроки від можновладців вимагає й стаття 16 Конституції України, яка говорить, що забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави”. – зазначає координаторка проекту ГО “Екодія” Тамара Харчилава.

Нагадаємо, Екодія, чеська екологічна організацією Арніка разом з активістами та експертами з промислових міст працює над унікальним дослідженням щодо впливу забрудненого повітря на навколишнє середовище в Україні. Результати будуть представлені широкій громадськості вже до кінця цього року.

 

ua-program logo

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: